2007-05-13
Rapport från SSF:s Tränarråd

I veckan som gick var jag och Mattias Folkesson i Falun på ett så kallat Tränarråd organiserat av Svenska Skidförbundet. Det var en fortbildning med ett antal föreläsningar och lite information från skidförbundet. Uppskattningsvis femtio tränare och ledare var där från skidsveriges alla hörn.

Onsdag eftermiddag presenterade Jan Helgerud från NTNU sina forskningsrapporter och berättade hur hans forskningsteam såg på effektiv träning. Han följdes av Steven Sailor, amerikan verksam i Agder, som hade gjort en historisk sammanställning över hur framgångsrika idrottare i konditionsidrott har tränat de senaste 30 åren. Siste man ut på onsdagen var Mihail Tonkologi från Ryssland, verksam i Falun, som studerade muskelns anpassning vid träning. Tonkologi hade även jämfört träningseffekt på lågland med effekter på hög höjd. Kvällen avslutades med en paneldebatt där begreppen bollades runt och vi åhörare fick ställa frågor. Flera bra frågor och intressanta svar blandades skrämmande nog med ”god dag xyskaft” från högt uppsatta anställda elittränare (inga namn nämnda).

På torsdagen fick vi lyssna till Per Elofsson som berättade både om sin uppgång och om sin överträning. Det var intressant att höra att mycket av det Per gjorde bra i träningsväg sammanföll med Helgeruds forskningssvar. Även det som Per i backspegeln tyckte sig kunna ha gjort annorlunda hade Helgrud och Sailor sett i sina studier.
Elofsson följdes i talarpositionen av legenden Gunde Svan som berättade om att intervallmetoderna inte var lika utvecklade på hans tid, men att de redan då körde en hel del stavgång i slalombackar. Utöver det körde han mycket naturlig intervall genom mängdträning i tung terräng; obanat och kuperat, gärna blötmyr eller fjällterräng. Rullskidor körde han ”till 99 %” på kuperade rullskidbanor såsom Torsby, Sälen och Dala-Järna för att få belastning på pumpen. Han påtalade också att distans med landslaget på 80-talet oftast var tävlingshets eller åtminstone ganska långt ifrån det som idag kallas ”A1”.

Budskapet från helgen kan sammanfattas som: Vi måste träna med bra belastning! Strukturerad intervall eller naturlig intervall kan båda funka, men bara massa mängd kan inte ersätta intensitet. Det är tiden med hög puls som räknas.



Skrivet av: Johan Kask


Kommentarer Nyheten är för gammal för att kommenteras.

Skrivet av: ocwjptme jxrgqm Inlagt: 2007-08-14 kl 05:48
tdbwvxcu jxklvzigr bqnuomgfw xzwnureq hmltukxor jgvswae mvorchw

Skrivet av: Kia Inlagt: 2007-05-21 kl 14:08
Widar>>eller KM för fähundar?

Skrivet av: widar Inlagt: 2007-05-21 kl 13:54
Vadå? Kan hundar bli medlemmar i klubben? Finns det skid SM för
labradorer?

Skrivet av: Lena Inlagt: 2007-05-21 kl 09:55
Johan>>Vet inte vilka hundar du syftar på...måste vara de över 40 :-) men de hundar som vill kan väl få lyssna i alla fall.

Skrivet av: Johan Inlagt: 2007-05-21 kl 08:47
Lena >> Går det att lära gamla hundar sitta?

Skrivet av: Lena Inlagt: 2007-05-20 kl 15:20
Johan o Mattias>>Kommer ni att föreläsa hur vi ska träna vid kommande säsongs kick-off i augusti/september nu då?




[Tillbaka]